Wat is een capsule wardrobe?

Jules and Louis blog - wat is een capsule wardrobe - stoel met kleding.png

De lente was vorige week al overduidelijk in het land, of toch qua temperaturen. Ik ben begonnen met opruimen. Zijn dat de lentekriebels? Geen idee, maar ik ben met mijn schuiven begonnen en door gegaan tot aan mijn kledingkast. En ik heb er nu meer werk van gemaakt dan vroeger. Want ik wil een capsule wardrobe op mijn persoonlijke maat.

Een capsule wardrobe, of kledingkast, is iets wat al een aantal jaar populair is op Pinterest en andere sociale media. Iets waar ik me al een aantal jaar geleden aan wilde wagen, maar toch altijd maar uitstelde. Ik las er veel over, en voelde me meer overweldigd dan geïnspireerd.

Onlangs werd ik geïnspireerd door wat mijn fellow-blogger Emmy van Webkonijn had te zeggen over haar capsule wardrobe en haar opruimbeurten. Dat het haar voldoening geeft. En dat is misschien ook wel dé essentie van een capsule wardrobe. Het opgeruimd gevoel geeft voldoening!

Jules and Louis blog - wat is een capsule wardrobe-schoenen en hoed.png

Wat is nu precies een capsule wardrobe?

Om het kort en op zijn Inge’s te zeggen: het gaat over je kledingkast uitmesten tot je enkel nog je favoriete kleding overhoudt die je makkelijk kan combineren met alles wat je hebt. Zo heb je dus minder stress, meer tijd en meer geld over voor andere dingen. En een opgeruimde kleerkast!


Zie je het voor je?

Jij: "zucht, en roept naar je vent: “schaaaa-aa-aaaat, wat zou ik nu best aan doen?”

Hij: “je hebt niks in je kledingkast, da’s juist. Doe anders dat ene kleedje aan, da’s toch leuk?”

Jij: zucht nog wat dieper en roept: “neeeeee, daar pas ik al jaaaren niet meer in. Zou ik niet dat ene topje met die broek aan doen?”

Hij: “doe dan aan wat je mooi vindt, wat weet ik er nu veel van”.

Jij: hebt ondertussen al je halve kledingkast eruit gehaald en aangedaan en weer uitgetrokken, tot je uiteindelijk gefrustreerd in je jeans/broek/rok kruipt en je favoriete top/blouse/sweater aandoet.Een capsule wardrobe helpt een mens dus om met minder keuzestress ‘s morgens bewust gekochte, leuke kleding rond te lopen, waardoor je er uiteindelijk een beter gevulde portemonnee aan overhoudt.

Over een goed gevulde portemonnee gesproken. Vroeger had ik een legere portemonnee. Ik was namelijk nogal verslaafd aan nieuwe kleding. Ik shopte graag (bijna) elk weekend in mijn favoriete winkeltjes, om de nieuwste “foliekes” te kopen. Al was het maar een nieuw topje, of een nieuwe broek. Elk excuus was wel goed hoor, maar vaker dan niet kwam ik altijd thuis met een broek waarop geen enkel kleur topje paste (en ik dus toch nog iets nieuws op die nieuwe broek moest kopen) of met kleding die na één wasbeurt al uit model hing OF gewoon kapot ging na zoveel maanden.

En dan puilde mijn kledingkast uit (mijn portemonnee wat minder, haha) en ik begon wat op te ruimen, maar toch kreeg de kast en de kleding nooit eens “ademruimte”. Ik las wel vaker over de ideale capsule wardrobe en de bloggers hun regels van ‘enkel nog 37 kledingstukken over te houden’. Dat voelde zo beperkend, maar ook alle informatie die ik erover las. Ik zat niet te springen om eraan te beginnen.

Tot ik onlangs begon te lezen in het boek van Je kan je leven helen van Louise Hay. Ik heb het boek bijna helemaal uit. In het boek komt aan bod, net zoals ik al meer heb gelezen over het universum, dat je eerst moet opruimen in je leven, hoofd en lichaam voor je kan openstaan voor vernieuwing en verandering. Angst hebben is niet goed. Ik dacht “als ik alles opruim en buiten gooi, heb ik niks meer over en wat dan?”. Maar nu denk ik: je kan ook nooit goed nadenken in een rommelig huis, bureau of hoofd, wel? Ik voel zelf dat ik gegroeid ben in veel dingen. En ik ben wel toe aan vernieuwing en verandering.

En ja. Ik kreeg er genoeg van: van het kopen, van een overvolle kledingkast, van dingen die niet bij elkaar pasten. Ik begon minder te kopen. Keek al eens meer naar wat ik nog had, en wat er bij paste. Gooide dingen buiten die ik nooit droeg, miskopen, dingen die me niet echt pasten… Ik kocht iets meer kwaliteitsvolle stukken die wat beter in model bleven na één wasbeurt. En dat beviel me wel. Alhoewel ik nog steeds geen overzicht in mijn kast had.

Tot ik vorig jaar ergens in september nog een heleboel dingen uit mijn kast gooide. Ik had genoeg van alle dingen, die ik toch nooit aandeed en die toch alleen maar plaats innamen in mijn kast en lades.

En kijk mij nu: de laatste keer dat ik iets nieuws kocht voor mezelf is geleden van vorig jaar augustus!! Daar zat natuurlijk mijn hernia wat voor tussen, maar euh: talking about saving money! Ok, ik heb dan wel misschien geen 37 items zoals de meeste bloggers voorschrijven, maar ik ben blij met de inhoud en hoef niet zo nodig nieuwe dingen te hebben tegenwoordig.

Jules and Louis blog - Wat is een capsule wardrobe - bloemenkleed op hanger.png

Voordelen van een capsule wardrobe?

Iedereen kiest dus wat het beste bij hem past. Een capsule kledingkast is dus héél persoonlijk. Eigenlijk gaat het om wat er past in je levensstijl. Wat is je budget - niet onbelangrijk, wat doe je graag, waar werk je en wat doe je aan? Waar voel je je het beste in, wat past het beste bij je lichaam qua vorm en kleur?

Ik wil niet zeggen hoeveel kledingstukken je mag overhouden. Da’s voor iedereen anders. Je moet gewoon zoeken naar de merken die bij jouw budget en levensstijl passen. En een beetje uitzoeken wat jij graag wil bereiken met je opgeruimde kledingkast. Ik wil ruimte, minder stress en voldoening voelen.

Iedereen kan er voordeel uithalen. De leukste zijn:

1. Je bespaart tijd

Als je een zorgvuldig uitgekozen selectie van kwaliteitsvolle kledingstukken in je kast hebt hangen die je makkelijk kan combineren met elkaar, spaar je sowieso tijd uit ‘s morgens. Hoe goed voelt het niet om gewoon aan te doen wat je graag ziet, zonder te moeten nadenken: wat past er hier nu allemaal bij elkaar in dit zootje ongeregeld?

2. Je bespaart geld

Neem het van mij aan: als je makkelijk kan mixen en matchen met wat je in je kledingkast hebt hangen, en het zijn stuk voor stuk kwaliteitsvolle dingen die je graag draagt, dan bespaar je geld! Het klinkt misschien raar, maar denk er eens over na?

Tel maar eens al die goedkope dingen op die we allemaal ooit wel hebben gekocht omdat het toen in de mode was (ik meer dan eens) en die we na een paar maanden soms al moesten wegdoen omdat het niet meer mooi was, bij niks paste van onze andere kleding (en je dus niet meer droeg), uit de mode was na zoveel maanden, uit model was of kapot ging. Ik hoef het je niet uit te leggen waarschijnlijk. Je hoeft niet ineens de dure luxemerken te kopen, maar gewoon eens bewuster nadenken wat je koopt - dat bespaart je al een pak centen!

3. Je hebt minder (keuze)stress

Keuzestress. Heeft niet iedereen daar meer last van tegenwoordig dan vroeger? De rayons in de supermarkten staan overvol, er zijn bij wijze van spreken 20 soorten kazen, 50 soorten koeken en 20 merken water die je kan kopen tegenwoordig. En ook onze kledingkasten zitten overvol.

We weten op den duur niet meer wat te kiezen omdat er té veel keuze is. Als je minder keuze hebt (zoals onze (over)grootouders hadden), neem je wat voorhanden is, en bespaar je jezelf ook van die mentale melt downs waar je als een uitgewrongen zakdoek bijna op de grond zit te bleiten of kwaad op je bed zit te pruttelen dat je niet weet wat aan te doen. Believe me: the struggle is real. ;-) En willen we allemaal niet minder stress?

4. Je hebt meer plaats in je kast

Hoe FIJN is dat? Ruimte te hebben! Ademruimte. Voor jezelf, maar ook voor jouw spullen en kleding. Nu met de lente bijna in zicht komt iedereen weer tot leven, en er zijn er veel die beginnen opruimen en schoon beginnen maken. Ontspullen en opruimen doet zo’n deugd, je voelt je onmiddellijk frisser en lichter en je hoofd is leger. En je kast ook.

5. Je leeft bewuster én gaat verantwoord shoppen

Ja, en als afsluiter komt de nerd in mij naar boven. ;-) Maar het is het vermelden waard! Als je een capsule wardrobe hebt met kwaliteitsvolle kleding, ga je merken dat je minder nodig hebt. Er komt niet veel aan je kleding als je ze goed verzorgt. Je hebt al je favoriete stukken bij elkaar hangen, en je gaat merken dat je geen interesse hebt om meer te kopen, want je vindt het opgeruimd gevoel leuk zo. Meestal gaat zo’n wardrobe een seizoen mee (of langer) en je hoeft dan maar pas na enkele maanden eens wat nieuws te kopen dat écht aan vervanging toe is.

Allé, en nu is ‘t aan jullie! Zijn er dingen die herkenbaar waren? :-) Zou jij een capsule wardrobe overwegen? Wil je er meer over weten? Of nog meer leuks over lezen?