Wat bloemen en planten voor je doen: 7 voordelen

Mijn twee prints die ik kocht bij Rifle Paper Co. in Winter Park, Florida

Mijn twee prints die ik kocht bij Rifle Paper Co. in Winter Park, Florida

Wie mij kent en al wat langer volgt op Instagram, weet dat ik regelmatig een vers bloemetje in huis heb staan. Ik kan alleen maar zeggen wat bloemen en planten voor mij doen. Ze maken me vrolijk. Vroeger snapte ik dat niet dat ik mijn moeder kon blij maken met een boeketje bloemen. Bloemen verwelkten toch na een dikke week? Wat had je daar nu aan? Nu ik zelf “groter” ben, begrijp ik het maar al te goed.

Al herinner ik me wél dat toen ik nog met Barbie poppen speelde, ik nogal veel aandacht spendeerde aan de inrichting van hun huis. En er moest altijd een kamerplant staan. Een grappig plastieken ding in een roze pot, van Mattel, haha! Maar toch…dat kleine streepje groen, dat vrolijkte alles wat op, vond ik.

En als ik in een huis kom waar er geen plantjes staan, mis ik altijd iets. Ik weet niet, maar dat streepje groen brengt kleur én vrolijkheid, vind ik. Wat een geluk dat ik bij de stedelijke groendienst werk, waar echt elke kast en bureau vol staat met planten en bloemen! Moet ik het nog zeggen? Bloemen én planten maken je vrolijk. Mij toch vooral. Maar er zijn nog veel meer voordelen als je een streepje groen in huis zet! Lees je mee?

1. Ze zuiveren de lucht

In 1989 deden wetenschappers van NASA onderzoek naar de beste planten om de lucht binnen te zuiveren. Elke dag worden we aan allerlei verontreinigde stoffen blootgesteld. Een gezonde lucht binnenshuis is belangrijk. Studies wezen aan dat de lucht binnenshuis zo'n twaalf keer meer vervuild kan zijn dan buitenshuis! Planten kunnen hiervoor een oplossing zijn: ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Ze verhogen ook de luchtvochtigheid in huis en sommige planten geven ook ‘s nachts zuurstof af, waardoor ze je slaap goed beïnvloeden.

2. Planten dempen lawaai

Planten zorgen voor een betere akoestiek in huis. Ze absorberen geluid en lawaai, wat hen dus ook de perfecte kamergenoot maakt in een bureau of studeerruimte. Maar denk ook aan buiten: het is waarom je vaak veel groen om gebouwen heen geplant ziet. Het maakt het allemaal mooier, maar het houdt ook het verkeerslawaai buiten de deur.

3. Bloemen en planten maken je blij

Need I say more? Neem nu een vers boeketje in huis dat heerlijk ruikt: instant happiness. Planten en bloemen hebben het vermogen je humeur te beïnvloeden. Ze maken je simpelweg blij. Punt.

4. Ze zijn goed voor je mentale gezondheid

Een beetje voortbordurend op hierboven… Planten zouden ook helpen om depressies tegen te gaan, en zorgen voor een beter humeur. Voor mensen die bijvoorbeeld op een appartement wonen en geen huisdieren mogen houden, kunnen planten een alternatief bieden. Zorgen voor een plant in huis of voor meerdere planten, maakt je hoofd leeg en minder depressief.

5. Ze ontstressen je

Blijkbaar hebben planten ook een ontspannend effect. Misschien heeft de kleur groen daar wat mee te maken - heb ik ooit geleerd in mijn cursus ‘Kleur in je interieur’. Het is bewezen dat mensen minder stress ervaren, een lagere bloeddruk hebben en zich optimistischer voelen in een “groene” kamer.

6. Ze helpen je tegen allergieën en verkoudheden

Met kinderen in huis zijn planten nog een beter idee, want wie van jongsaf aan in een omgeving met veel planten opgroeide, heeft een verminderde kans op allergieën. Ook voor verkoudheden en astma zijn planten goed. Kamerplanten verlagen de kans op een verkoudheid en keelpijn met 30%. Zoals ik al eerder zei: planten verhogen de luchtvochtigheid en verminderen de aanwezigheid van stofdeeltjes in je huis. Win-win!

7. Sommige planten hebben geneeskrachtige eigenschappen

Planten hebben vaak een 'helende' werking. Het sap van Aloë Vera, bijvoorbeeld, helpt uitstekend tegen brandwonden, terwijl goudsbloemen gebruikt kunnen worden voor geïnfecteerde huiswonden. En op een paar blaadjes munt kauwen heeft een kalmerend effect op je maag. Waarom ze dus niet in huis halen?

Hebben jullie ook planten in huis? En welke dan wel?