Stap-voor-stap schilderen met waterverf

Jules and Louis blog - Stap voor stap schilderen met waterverf - maan.png

Rond 2016 pikte ik schilderen met waterverf terug op, tijdens mijn burnout. Een beetje intuïtief pakte ik de dingen terug op die ik graag deed. Het werkte therapeutisch.

De manier waarop kleuren zich mengen het moment dat ze het papier raken, imperfect en toch zo mooi. Het is nog altijd de ideale manier om me te ontspannen.

En wees maar zeker, ik gooide meer probeersels weg dan dat ik er eentje hield dat ik écht mooi vond. Beetje bij beetje leer ik bij en experimenteer ik, maar ik maak er soms iets te weinig tijd voor - net zoals lezen. En toch verlies ik mezelf er in, eens ik bezig ben.

Wil je ook wel een paar stapjes in de wondere wereld van waterverf wagen, dan kan ik het je zeker en vast aanraden! Het is ongelooflijk leuk om te doen. Je kan mijn stappen om te schilderen met waterverf volgen voor ongeveer alles wat je wil proberen te schilderen, want ik leg uit hoe je telkens kleur toevoegt en schaduwen aanbrengt, zodat eender welk object je schildert meer vorm krijgt op je papier.

Verzamel al je materiaal dat je nodig hebt

En vooral: kies een plaats uit waar je veel plaats op hebt aan tafel zodat je al je materiaal kan uitzetten. Hier is wat je allemaal nodig hebt:

  • Een schort of oud t-shirt (om jezelf niet helemaal onder te kliederen als je een "smoskont" bent)

  • oude gescheurde lappen of stukken keukenrol

  • 2 glazen of potjes met een wijde hals, halverwege gevuld met water (eentje voor je borstel proper te maken, eentje om te mengen)

  • Potlood voor schetsen van wat je wil schilderen (ik verkies zacht, dus ik ga meestal voor een B, of eventueel een HB)

  • Waterverf papier (heel belangrijk: kies papier dat dik genoeg is! Ik gebruik Canson papier)

  • Schetsblok of papier

  • mengpotjes of een palette menger

  • Rond waterverfpenseel

  • Waterverf palet (ik gebruik nu Winston & Newton, maar een Talens palet dat je vroeger gebruikte op school is even goed - voor deze maan heb ik dat palet gebruikt! Je kan ook tubes gebruiken.)

Maak eerst een lichte schets in potlood

Wanneer je weet wat je wil schilderen, gebruik eerst je schetsboek of een blad papier om even een paar ruwe, lichte schetsen te tekenen. Het licht schetsen van het object dat je wil schilderen helpt je hand om de vormen mooier te krijgen op papier.

Maak dan een lichte schets op het goeie papier, geschikt voor waterverf.

Da’s zo’n beetje de uitlijning. Als je blij bent met je schets, neem je je ronde penseel. Deze is uitstekend voor brede penseelstreken, perfect dus om je schets een eerste laag van kleur te voorzien. (Opgelet: vergeet niet dat het beste trucje met waterverf is je kleuren in lagen opbrengen. Ga altijd eerst zo licht mogelijk, en voeg daarna beetje bij beetje meer kleur en donkerdere kleuren toe (dus minder waterig)).

Dip je ronde penseel in water, dan in de kleur waterverf die je zelf uitkiest. Voordat je je penseel naar je papier wil brengen, meng eerst nog je kleur met een paar druppels water op je palet. Die stap zorgt ervoor dat je penseelstroken zacht genoeg zijn. Het is beter om héél zacht kleuren aan te brengen dan meteen té veel kleur te gebruiken, zo kan je minder makkelijk kleurschakeringen aanbrengen. Verf je hele schets in lichte kleuren.

Maak je penseel proper

Voor je van kleur verandert, zorg ervoor dat je telkens je penseel proper maakt. Ga met je penseel met een 8-beweging in je pot water een aantal keer om de kleur volledig te verwijderen uit je penseel. Daarom dus dat je 1 potje water gebruikt om het penseel in te dippen om verfkleuren te mengen en het andere potje om je penselen uit te spoelen.

Jules and Louis Blog - Stap voor stap schilderen met waterverf - maan-2.png

Speel en experimenteer

Vergeet ook niet om je te amuseren als je schildert met waterverf! Gebruik verschillende tinten, en kijk of het past. Als het niet zo is, probeer dan erover te gaan met een andere kleur. Speel een beetje, en heb zeker geen schrik om in de fout te gaan!

Werk laag per laag

Zoals ik al zei: begin licht en breng dan telkens een nieuw laagje verf aan, zodat je diepte creëert. Kijk vooral goed naar je voorwerp (een stuk fruit, een bloem/boeket, een foto of dier) en bekijk waar de kleuren harder en zachter lijken.

Geef vorm door schaduw en donkerdere kleuren te gebruiken

Laat je waterverf kunstwerk compleet drogen. En na het drogen, gebruik je het fijne penseeltje met een ronde tip, om de randen van je tekening in te kleuren met donkerder, meer geconcentreerde (dus minder waterige) tinten waterverf. Zo breng je schaduw en vorm aan.

Een laatste toevoeging van kleur

Maak zeker dat je papier volledig droog is vooraleer je de laatste (meer donkere) kleuren toevoegt. Wanneer je blij bent met de kleuren, laat dan je papier weer volledig drogen. En wees fier op je eerste kunstwerkje!

Wat ik nog wil meegeven… Als je voor de eerste keer een creatieve hobby uitprobeert, wat dat dan ook mag zijn, dan is dat altijd een proces van “trial & error”. Ook voor mij hoor! Mijn handlettering/moderne kalligrafie zag er in het begin ook nooit mooi uit in mijn ogen. Bart vond alles al direct helemaal geslaagd, ikzelf was véél kritischer voor mezelf. En ik ben dat nog. Geloof me, ik heb menig papier weggegooid, omdat ik het gewoon niet mooi vond. Je moet elke keer groeien en dat kan alleen maar door het vaak te doen en te oefenen. Oefening baart nog altijd kunst. :-)

Ik ben benieuwd wat jullie ervan hebben gemaakt, vergeet me zeker niet te taggen op Instagram @julesandlouis als je je kunstwerkje deelt!