Mijn favoriete natuurlijke schoonmaakproducten

Geniet van natuurlijk schoonmaken zonder vieze chemische troep.

Jules and louis blog - natuurlijke schoonmaakproducten - foto via Boxwood Avenue.jpg

Jullie zullen waarschijnlijk denken: huh? Jouw favoriete natuurlijke schoonmaakproducten? Zitten we op de verkeerde blog? Neenee, ik wil graag mijn verhaal doen waarom ik bij veel producten al overgeschakeld ben op natuurlijk, of méér eco-friendly. En nu dat er méér en méér jong volk op straat komt (power to the youth!!) om te protesteren tegen de klimaatveranderingen, wilde ik hier ook wel eens focussen op natuurlijk poetsen.

Want vroeger hield ik me daar minder mee bezig, ook al was ik eigenlijk redelijk groen opgevoed! Vroeger vergaarde ik een hoop schoonmaakproducten. Als het in reclame stond, kocht ik het. Ik keek toen enkel naar mijn portemonnee en niet naar wat er allemaal in onze goten, water en uiteindelijk zeeën en oceanen terechtkwam. En natuurlijk vergaarde ik een hoop producten die uiteindelijk gewoon stof stonden te verzamelen in mijn kelder/berging.

Ik keek niet verder dan mijn neus lang was. Het was pas toen we onze badkamer renoveerden en ik alle kasten moest leeghalen, dat ik besefte hoeveel brol ik had verzameld. En hoeveel dingen ik had, en dat voor elke vlek er wel een spuitbus of schoonmaakmiddel bestond. Ik had helemaal niet zoveel cosmetica of kuisproducten nodig!

En belangrijker: ik kreeg vaak hoofdpijn van bepaalde poetsproducten, of jeukende handen. Ik wist al jaren dat ik een gevoelige huid (en neus) had, maar ik keek nooit naar de ingrediënten in de producten. Dankzij de blog Naoki leerde ik iets meer over natuurlijke cosmetica en schoonmaakproducten, zodat ik iets meer bewuster begon te kopen.

Daarom dat ik vandaag mijn favoriete natuurlijke schoonmaakproducten deel. Tot mijn plezier zag ik dat de Nederlandse webshop van Big Green Smile ook een aantal van mijn favoriete eco-friendly merken verkopen. Zoals:

Method

MSPRAY_large.jpg

Method

Een Amerikaans merk mét leuke verpakkingen en kleurtjes dat natuurlijk is? Ja hoor, Method gebruikt zoveel mogelijk ecologische en natuurlijke ingrediënten in hun producten. En ze zijn gecertificeerd dierproefvrij door Leaping Bunny én PETA.

Ik leerde het merk Method kennen via een Amerikaanse blogger. Eerlijk waar: ik kocht het eerst omwille van hun verpakking, want daar is écht over nagedacht en is vrolijk en mooi (en van gerecycleerde materialen!). De geuren zijn ook zacht, en niet overheersend. En je kan ze tegenwoordig niet alleen online kopen, maar ook in de Carrefour of de Albert Heijn. Ik heb de allesreiniger (geur: lavendel) van hen in huis, en ook al eens de lavendel handzeep in huis gehad. Allebei vond ik ze ongelooflijk goed schoonmaken. En geen jeuk aan mijn handen! Mijn topfavoriet!

Ecover

Jules and louis blog - Ecover toiletreiniger via Big Green Smile.jpg

Ecover

Hét Belgische merk dat goed schoonmaakt, vegan én groen is. Een merk waarmee ik ben opgegroeid…

Ecover is het merk dat mijn ouders al jaren geleden kochten in de goeie biowinkel in Merksem, toen nog “Natuurkost” genaamd en nu het Natuurhuis. Ik koop het ook al jaren, maar sinds kort gebruik ik het bijna voor alles én ik was er nu ook mijn kleding mee. Ik stond eigenlijk versteld hoe goed hun kalkreiniger is. En deze toiletreiniger koop ik al jaaaren: blijft goed.

Dr. Bronner’s

Jules and louis blog - dr bronners zeep lavendel via Big Green Smile.jpg

Dr. Bronner’s

Een Amerikaans groen merk dat 150 jaar ervaring heeft in zeep maken!

Het enige (ook Amerikaanse) groene merk dat ik persoonlijk nog niet uitprobeerde. Dr. Bronner’s maakt natuurlijke zepen, én wat ik geweldig vind, is deze grote bus lavendelzeep van 3,78 liter. Je doet er toch veel langer mee en je kan de verpakking nadien nog hergebruiken voor andere dingen! Naar wat ik al kon lezen, zijn de reviews over de Dr. Bronner’s zepen lovend. Je kan met deze grote bus ook je eigen zeep maken, maar dat heb ik tot nu toe nog niet zelf uitgeprobeerd. Al staat dat wel op mijn verlanglijstje. En ja, lavendel is nu eenmaal mijn favoriete geur…

En wat gebruiken jullie zoal thuis om te poetsen? Zijn jullie ook al meer overgeschakeld naar natuurlijk, of nog niet?

Foto via Boxwood Avenue.