Hoe weet je waar je passie ligt?

Jules-and-louis-blog-hoe-vind-je-waar-je-passie-ligt.png

Wist jij al vroeg wat je wilde doen als job? Ja? Dan heb je geluk. Ik niet. Ik wist het niet, en ik wist het héél lange tijd niet goed. Wat ik wilde doen in mijn leven? Plezier maken, een huis kopen, ja dat. En hopelijk genoeg reizen. Maar wat ik wilde doen als job? Geen idee! Ik dacht altijd dat je gewoon een job of een carrière had tot aan je pensioen. Dat is wat succesvolle mensen doen, dacht ik dan.

En het probleem bij mij is dat ik meerdere interesses en ‘passies’ heb, dus ik vond dat idee van 1 job voor je hele leven lang niet zo leuk. Misschien daarom dat ik in een burnout ben gesukkeld in 2016. Ik dacht tot voor mijn burnout altijd dat ik al die passies in 1 job moest kunnen proppen, wat natuurlijk wel kan gedaan worden, maar het hoeft niet per se. En ik dacht ook altijd dat ik van mijn hobbies misschien gewoon mijn job moest maken. Wat natuurlijk ook immens veel druk op je leven legt dan. En dat doodt net de creativiteit!

Het enige is dat je gewoon duidelijkheid moet scheppen in waar je passies liggen. Waar je naartoe wil in je leven. Wat is je doel? Tot voor kort zat ik zelf nog in dat schuitje, en werd ik soms helemaal gek van mezelf: ik heb zoveel interesses en passies, welke ga ik achterna gaan in mijn leven? Wat wil ik in mijn job? Wat wil ik doen? Ik doe vanalles graag, maar wat kan ik écht goed?

Hoe weet je waar je passie ligt? Wel, als je je een beetje verloren voelt of niet goed weet hoe je verschillende passies en interesses samen kan smelten, dan is deze post voor jou. Ik deel een paar tips die mij ook hebben geholpen om dat uit te vissen, om zo een duidelijk doel voor ogen te hebben voor je toekomst.

Waarom is het zo moeilijk om uit te vinden waar je passie ligt?

Nadat ik afstudeerde in het middelbaar, had ik nog steeds geen duidelijk idee of beeld van wat ik wilde doen in mijn leven. Welke job zou bij mij passen? Wat deed ik écht graag? Ik hield altijd van schrijven, maar ook van beauty, reizen (andere talen/culturen) en boeken. Ik probeerde verder te studeren in talen - ging voor vertaler-tolk Engels-Italiaans, maar dat draaide uit op een sisser. Ik was niet gemotiveerd, dat was allemaal té technisch, en de passie voor dit vak ontbrak. Dan maar een jaartje communicatiemanagement studeren, want mijn vader hoopte dat ik misschien wel journalist ofzo werd. Al wist ik toen al onbewust dat dat ook niet mijn droomjob zou zijn. Ik was ook altijd geïnteresseerd in mode en beauty, en er opperden mensen in mijn vriendenkring om schoonheidsspecialiste te worden, maar ik wist niet of ik daarvan mijn job wilde maken.

Ik kon écht nooit uitvissen wat ik moest doen met al mijn verschillende interesses en passies. Dus ik zette ze voor jaren en jaaaren op pauze en ging werken. Tot mijn fameuze burnout. Ik twijfelde aan mezelf, aan mijn leven, aan mijn job, aan alles. Ik leefde voortdurend in mijn hoofd.

Dan pas heb ik geleerd dat ik terug naar de basis moest. Ik moest mezelf terug her-ontdekken. Wie was Inge? En wat waren mijn interesses en passies? Had ik die nog wel? En waar was ik écht goed in?

We vinden vaak pas onze passie als we deze drie dingen loslaten:

1. Zelftwijfel

De ergste in zijn soort. Ik was/ben er ook schuldig aan! Je twijfelt aan alle dingen waar je gepassioneerd over bent of die je wel ergens zullen brengen in het leven, dus meestal berg je die interesses en passies ergens diep weg onder een laag stof… Want altijd komt die twijfel opsteken van “doe ik het wel goed?” “ben ik wel goed genoeg?” “ik kan het toch niet, dus ik begin er dan maar liever niet aan.”. Laat die zelftwijfel voor wat het is, en doe het gewoon. Gewoon iets doen, zonder bang te zijn of het mislukt of niet. Als het niet mooi of goed is, kan je jezelf gewoon verbeteren.

2. De verkeerde ingesteldheid

Je focust jezelf teveel op hoe je met je passie geld kan verdienen. Zo verlies je je “goesting” en je creativiteit… Een opsteker die ik leerde van mijn coach Annelies! Je moet gewoon openstaan voor alle dingen die je leuk lijken en daarmee aan de slag gaan. Gaandeweg volgt dan wel het ding waar je je echt in kan verliezen, en dat is waar je passie ligt.

3. Over alles té veel nadenken

Je gaat zo op in proberen uit te zoeken wat nu eigenlijk je passie is in je leven, zodat je soms de overduidelijke tekens en signalen mist.

Als je eerlijk bent met jezelf, en je focust op wat je graag doet (eventueel na je job) en waar je goed in bent en wat je fascineert, dan kan je sowieso wel eens die passies (her)ontdekken die er misschien altijd al waren, maar dat je ze nooit eerder zag. Je moet je er gewoon goed bij voelen, en er blij van worden, en de tijd verliezen terwijl je het doet.

Hoe vind je waar je passie ligt?

Het zijn net die dingen die je plezier en voldoening geven in je leven. Waarbij je de tijd uit het oog verliest!

Om je op weg te helpen, kan je deze vijf vragen aan jezelf stellen.

5 vragen om jezelf te stellen:

Zonder teveel druk op jezelf te leggen, denk eens hoe je zou antwoorden op deze vragen:

  1. Wat deed je graag in je vrije tijd als kind?

  2. Waar was je goed in op school?

  3. Waar ben je nieuwsgierig naar? Waar wil je altijd meer over leren?

  4. Waar denk je dat je nu goed in bent? Wat zijn je top sterktes?

  5. Wanneer verlies je de tijd uit het oog? Wat ben je dan precies aan het doen?

De geld-kwestie

Je legt jezelf enorm veel druk op als je voelt dat je iets zou moeten doen met je hobby, interesse of passie, en dat dat dan uiteindelijk je nieuwe carrière zou moeten worden. Nee, je passies hoeven niet je uiteindelijke job te worden. Ze kunnen ook gewoon dat blijven wat het is. Een passie, een hobby. Iets wat je graag doet. En niet iets waar je plots je geld mee moet verdienen.

Je moet gewoon uitzoeken en experimenteren wat je graag doet, en die richting volgen. Als je er nog geld mee kan verdienen, is dat een leuke bonus, maar ga er niet vanuit. Zo creëer je geen druk op jezelf en je leven, en zoek je zonder stress naar wat je écht graag doet. Uiteindelijk vind je het wel, als je er maar tijd en aandacht aan besteed.

Ik heb meerdere interesses/passies

De meesten onder ons zijn multi-passionate. Ik ook. Ik heb meerdere interesses, hobbies en passies. En ook al lijken ze niet op elkaar, het zit allemaal wel in datzelfde “creatieve schuitje”. Ik hou van dansen en van tekenen/schilderen. Maar ik lees ook graag, schrijf graag, ik knutsel graag. Maar waar ik de tijd écht mee uit het oog verlies? Een goed boek. Een tekensessie, doodlen in mijn bullet journal, met waterverf schilderen. Die dingen. Dat zijn passies. Daarin kan ik mij verliezen, dan voel ik me goed én de tijd vliegt voorbij.

Er zijn veel mensen die proberen hun uiteenlopende interesses en vaardigheden een beetje samen te voegen. Al lijkt het soms niet dat dat mogelijk is. Vooral als je er ook nog probeert een centje mee bij te verdienen, is het soms moeilijk als je meerdere interesses of hobbies hebt.

Maar er zijn genoeg voorbeelden dat het wél kan. Ik lees graag blogs, en een van de bekende bloggers die ik volg, Jenna Kutcher, is iemand die meerdere passies heeft en ze met succes combineert. Na jaren huwelijken gefotografeerd te hebben, heeft ze nu een succesvolle podcast voor vrouwelijke entrepreneurs, ze geeft les aan zaakvoerders en fotografen, ze is model, ze verkoopt waterverf prints én ze heeft ook nog haar eigen fotografie business. Een bezige bij mét heel veel verschillende interesses en hobbies waarvan ze haar werk heeft kunnen maken. En er zijn genoeg voorbeelden, zoek maar op. Dus je ziet: het kan altijd!

Hopelijk heeft mijn lange blog post van vandaag jou een beetje geïnspireerd? Je moet soms gewoon niet te hard willen zoeken. Experimenteer, beleef plezier op je zoektocht naar dat wat je graag doet. En op een dag besef je zelf wel: “hmmm, zo, dat interesseert me wel - de tijd is voorbijgevlogen, ik wil nog meer van dat”. Zo vind je vanzelf wat je leuk vindt om te doen in je leven. Het is niet altijd een rechtlijnig proces (zeker niet als je uiteenlopende interesses hebt en ze probeert te combineren), maar met deze post hoop ik dat je meer duidelijkheid vindt in wat JIJ leuk vindt om te doen. Dus laat me zeker weten wat jouw passie is! Waar liggen jouw interesses? Wat vind jij leuk om te doen?