Hoe ik creatief blijf: 10 tips

Hoe ik creatief blijf_ mijn 10 tips.png

Gezien mijn thema voor deze maand een beetje gaat over self-love en alles daarrond, hoort daar natuurlijk ook creativiteit bij voor mij. Ik doe het graag, dus dat hoort sowieso bij mijn portie self-love. En creatief blijven en zijn… Het is iets raars. Hoe ik creatief blijf? Met vallen en opstaan.

Creativiteit bekijk ik als een klein zaadje. Het moet kunnen groeien, en je moet het de nodige aandacht geven (water, zon, en liefde). Als je er geen aandacht aan schenkt, sterft het een stille dood. Maar als je het toch blijft water geven, in de zon zetten en liefde geven, komt er sowieso een plantje uitgegroeid. Zo is het met creativiteit ook.

Ik las een hele tijd geleden het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert, op aanraden van mijn lieve vriendin Annelies, die me in 2018 ook gecoacht heeft. Daarin schreef Gilbert iets héél interessants over creativiteit en inspiratie. Iets vergelijkbaars als mijn idee over creativiteit. Dat als er een idee in je gedachten ontspringt om iets creatiefs te doen (en dat kan vanalles zijn: van leren ijsschaatsen tot een schilderij maken of een nieuw idee voor een boek dat je wil schrijven), dat je dan dat idee niet mag negeren. Of het loopt weg van je. En gaat het idee/inspiratie plots naar iemand anders.

Het klinkt nogal “woo-woo” en zweverig, maar als je erover nadenkt, is het eigenlijk net hetzelfde als wat ik zei over het plantje. Je moet het aandacht geven, ernaar luisteren, zien wat je ermee kan doen. En dan het gewoon doen en uitvoeren, zonder angst of het wel goed genoeg gaat zijn. Ik heb het jarenlang geen aandacht gegeven, tot ik besefte dat ik creatief bezig zijn héél erg miste.

En door ervaring leerde ik ook dat als je er géén aandacht aan schenkt, dat de inspiratie om creatief bezig te blijven, plots weer snel wegloopt van je. Schrijvers noemen dat ook graag hun ‘writer’s block’.

Creatief blijven: het heeft wat onderhoud nodig. En hoe ik creatief blijf? Ik geef je mijn 10 tips.

1. Hou orde in en op je creatieve werkplek

Bij mij is dat helaas nog steeds mijn eetkamertafel. Dus ik moet wel proberen om de orde te handhaven, alleen is dat voor mijn chaotische persoonlijkheid nogal lastig. Bij mij durven de pennen en papier wel eens blijven liggen. Mijn man noemt dat rondslingeren, ik noem het mijn creatieve ideetjes die een plaats nodig hebben vooraleer ze weglopen. :-) Té opgeruimd en ik kan niet nadenken, té rommelig en ik blokkeer. Dus ja, ik heb wel een tikkeltje orde nodig, maar aan clean desk doe ik niet. ;-)

2. Een workshop of opleiding volgen

Soms helpt dat om weer inspiratie te krijgen door met iets compleet anders bezig te zijn. Je traint je hersenen en leert iets nieuws, en soms kan dat opeens aanleiding geven door weer te starten met hetgeen waar je graag mee bezig was.

3. Creëer een inspiratie/vision board

Ik moet dit nog eens fotograferen… mijn bord dat ik maakte voor 2019 en de dingen die ik graag nog wil waarmaken dit jaar. Dus heb ik ze opgekleefd op een groot bord. Dat wat ik wil visualiseren voor dit jaar. Het heeft te maken met waar ik me op wil focussen, en het bord elke dag zien, geeft me aandacht voor wat écht belangrijk is voor mij. En het universum geeft je altijd dat wat je nodig hebt, en waar je positief om vraagt. Oftewel: de wet van de aantrekkingskracht.

4. Gebruik een dagboek of een bullet journal

Om al je ideetjes of gedachten in vast te leggen. Te schetsen, of te noteren wat je nog wil doen of wat dan ook. Geloof mij, de ouderwetse manier van pen op papier helpt soms om negatieve dingen los te laten en om je “creative juices” weer te laten stromen!

5. Probeer iets nieuws

Experimenteer. Doe iets wat je nog niet hebt geprobeerd. En sta ervoor open om grandioos te slagen of te falen. Als je het niet leuk of mooi vindt, heb je het toch eens geprobeerd, en was het niet leuk: spijtig, maar dan heb je er tenminste wat uit geleerd.

6. Omring je met ‘like-minded’ people

Het helpt enorm om ook met creatieve mensen te praten. Om je ermee te omringen in je leven. Je kan dan altijd je ideeën aftoetsen met hen. Of een creatieve mentor of held waar je naar op kijkt.

7. Beweeg

Nogal wiedes, maar ik dierf het nogal eens uit te stellen. Nu mag het niet meer, sinds ik mijn hernia kreeg. Een levensles waar ik weer wat heb uit geleerd. Ik moet nu voor mijn eigen gezondheid focussen op meer beweging, vooral omdat ik een zittend beroep heb. Maar na een wandeling of eens je kop buiten steken of terug gaan sporten, helpt inderdaad om je gelukshormoon te stimuleren. En dat geeft op zijn beurt de kracht om er in te vliegen én energie om met je passie/hobby bezig te zijn.

8. Reizen

En dat reizen hoeft geen wereldreis te zijn. Reizen in eigen land mag ook. Een korte daguitstap naar de Ardennen maken, of de zee, of naar een nabij liggende gemeente. Of hang eens de toerist uit in je eigen stad of dorp. Nieuwe straatjes en plekjes ontdekken helpt altijd.

9. Gewoon doen

In plaats van erover te dromen, het gewoon doen. Ik droomde altijd dat ik er wat mee wilde doen, met mijn creativiteit. Tot ik het gewoon wat meer begon te doen. En er ook foto’s van dierf te nemen en ze losjesweg te delen op mijn sociale media. Het is met mondjesmaat, ik leer nog elke dag bij, maar de reacties die ik daarop kreeg, motiveerden me om meer te durven doen. In plaats van te dromen. Zo stimuleer je je eigen creativiteit ook.

10. Je vooral niet druk maken

Als je plots zonder inspiratie zit en je voelt je niet zo creatief… maak je geen zorgen. Bekijk het als een signaal of een teken om dan gewoon eens een pauze te nemen en iets anders te doen, andere kunst of dingen te gaan bekijken, te lezen of wat dan ook, en je zult zien dat het terug komt. Vooral op het moment dat je je er niet meer druk in maakt (dat is met véél dingen zo, ik spreek uit ervaring).

Mocht je toch eens nieuwsgierig zijn geworden: ik raad het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert écht aan. Lees het en je snapt wat ik wil zeggen. En ik ben ook benieuwd hoe mijn creatieve lezers, ja, jullie dames, het doen! Hoe blijven jullie creatief? Geef zeker ook eens jullie tips door?Ik do