5 simpele tips om je huis op orde te krijgen

Mijn 5 simpele tips om toe te voegen in je dagelijkse routine zodat je je huishouden op orde krijgt.

jules-and-louis-blog-kommetjes-en-bekers-op-plank.jpg

Maar eerst en vooral wil ik iedereen nog een gelukkig 2019 wensen! Het is nog steeds januari, dus kan het nog, haha. Hopelijk is jullie nieuwe jaar heel mooi én, belangrijker nog, gezond gestart.

De reden waarom ik zo lang “out” was, was omdat ik al een tijdje sukkelde met mijn gezondheid. Ik voelde me niet geweldig, had geen energie en had altijd maar spierpijn in mijn linkerbeen en uiteindelijk bleek ik een hernia te hebben (en die spierpijn bleek uitstralingspijn). Ik begin er stilletjes aan bovenop te komen, maar het begon te jeuken om terug te bloggen. Net zoals het kriebelt om alles weer schoon te maken - zou die volle bloedmaan er iets mee te maken hebben?

Ook al loopt januari, de maand van het opruimen en organiseren, bijna op zijn laatste, ik wilde toch nog graag mijn 5 simpele en favoriete ideeën en producten delen die ik graag gebruik om alles in mijn huis op orde te krijgen. Een nieuw jaar is voor mij altijd dé uitgelezen tijd om ons huis te ontdoen van alle spullen die ik niet meer nodig heb, en de belangrijke dingen op te ruimen na al die feestdagen.

Ik ben altijd wel iemand geweest die al graag eens opruimt en dingen weggooit of weggeeft doorheen het jaar. Het is makkelijker geworden om dingen weg te doen, vroeger hield ik constant dingen bij die me eigenlijk alleen maar onrustiger maakten. Ik bekijk het nu meer à la Marie Kondo. Want: hoe meer spullen, hoe meer je mentale ruimte overvol geraakt.

Hier zijn mijn go-to zaken die mij enorm goed helpen om een beetje overzicht te houden in ons huishouden. Ik zou heel graag jullie favoriete tips horen om je huis op orde te krijgen én te houden - laat het me weten in de comments!

1. Steek alles in bokalen, potten en opbergmanden

Hier thuis ben ik al een tijdje bezig om wat milieuvriendelijker te denken. Ik gruwel ervan dat er nog steeds zoveel plastiek wordt gebruikt om dingen te verpakken, dus na het boodschappen doen, giet of steek ik direct alles in mijn potten, glazen bokalen en opbergmanden. Ik probeer zoveel mogelijk in bulk te kopen en zo weinig mogelijk plastiek zakjes te gebruiken (in Delhaize steek ik bijna alles in die papieren zakjes trouwens).

Het overgieten naar potten en dergelijke is handiger, want je hebt een beter overzicht én ik heb dan ineens een excuus om nog meer mooie potjes en mandjes te verzamelen. Zeg nu zelf, een huis waarin je mooie dingen binnenbrengt, die ook nog eens een praktische functie hebben… wie kan daar nu nee tegen zeggen?

2. Doe het stap-voor-stap

Doe zoals ik en probeer het niet allemaal in één keer te doen. Het is vermoeiend en een huis inrichten en op orde krijgen (en dat ook houden), groeit met de tijd. Nu met mijn hernia is alles vermoeiend en pijnlijk, maar ik probeer om te bewegen en kleine huishoudelijke taakjes zoals alles in potten doen, koken of de kleding opruimen en wegsteken lukt wel op goeie dagen.

Mijn beste advies is om eerst te starten in de badkamer (voor ons de kleinste kamer van ons huis), dan naar je berging/wasplaats, keuken,… Ga zo door je huis stap voor-stap op je eigen tempo. Het zal je misschien wel een paar jaartjes kosten om alles te organiseren, maar beter goed en traag dan snel en half!

3. Mix & match

Ik hou van dat ‘verzameld’ gevoel. Dus maak je geen zorgen over hoe alles perfect moet matchen in je huis. Denk meer over welke mand of pot het best in welke kamer staat. Dat kan zijn dat je bijvoorbeeld verschillende kleuren van opbergmanden kan combineren in je living, of verschillende kleuren groene en blauwe glazen bokalen voor je berging - het vertelt alleen nog maar meer jouw verhaal!

4. Label

Mocht ik je ondertussen al overtuigd hebben om minder plastiek binnen te nemen in huis? Dan zal je wel een systeem moeten bedenken om alles te labelen. Je wil je niet vergissen tijdens het koken en in plaats van de bloem het bakpoeder te nemen. Mijn persoonlijke favoriet is mijn witte marker. Daarna kan ik al mijn glazen potten en bokalen beschrijven. Perfect uitwisbaar als je het niet meer nodig hebt en het is zo leuk om je handlettering niet alleen op papier te gebruiken. Ga eens uit de bol en maak er iets creatiefs van! Ook gegalvaniseerde of mini-krijtbordjes zijn een schattige manier om je mandjes of potten te labelen. 

5. Alles heeft zijn eigen plek

Man, dit is nog steeds een moeilijke voor mij! Mijn moeder zei het vroeger ook al: alles moet zijn eigen plekje hebben in huis. Hetgeen dat nog ligt rond te slingeren, is een teken dat het niet meer van nut is en eigenlijk weg kan. Hier in huis liggen er eigenlijk nog een paar tafellakens waarvoor ik geen plaats heb. Dus in feite heb ik er teveel en kunnen er best een paar weg - zie…still taking babysteps here!

En heeft bij jullie alles al een plekje?