3 TIPS: HOE JE HART TE VOLGEN

Je hart volgen, hoe doe je dat? Ik vroeg het me dikwijls genoeg af... En vaak kwam ik dan terug uit op Steve Jobs' uitspraak: "Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow know what you truly want to become."
Jules and Louis Blog - 3 tips om je hart te volgen

En ik heb het me lang afgevraagd hoe ik dat in godsnaam moest doen. Maar hoe meer ik erover nadenk de laatste tijd, hoe meer het mij duidelijker wordt dat je hart volgen ook een beetje jezelf zijn is. In plaats van constant tegen de stroom in te willen zwemmen, gewoon mee met de flow van het leven te gaan. Niet continu het leven willen forceren, maar gewoon wat meer afwachten en zien wat er komt. Jezelf ontdekken, ontdekken wat je wil en wie je bent en wat jou plezier in het leven geeft. Jezelf leren kennen dus.

1. Heb meer schijt aan wat anderen denken!

Mijn allerbelangrijkste tip die ik nog maar recentelijk via een aha-momentje kreeg: wat meer schijt hebben aan anderen hun mening. Niet dat ik dat al niet eerder wist, maar nu doe ik het ook echt. Als je constant luistert naar iemand anders, leef je iemand anders zijn leven. En wat heb je daaraan? Je hebt maar één leven en iedereen wil iets anders van zijn leven maken. Weet je, van zodra je je hart volgt, komen er ook hindernissen opzetten. Jij wil het ene, de samenleving/partner/ouders/enz. willen dat je iets anders doet. En voor je het weet, leef je een leven waarin iedereen het mee eens is behalve jij.

En Ik hield me vroeger veel te vaak in, want ik dacht veel te vaak aan hoe andere mensen me zouden beoordelen of wat ze over me zouden denken. Nu sta ik er gewoon niet zoveel meer bij stil. Er zullen altijd mensen zijn die je niet moeten en er zullen altijd mensen zijn waarmee het direct "klikt". Dus waarom je nog zorgen maken? Ik maakte me er toch alleen maar zenuwachtig in én het is best vermoeiend om de hele tijd zo bezig te zijn met jezelf. Wat me dus brengt op tip nummer twee...

2. Denk wat minder na

Door minder na te denken (en je zorgen te maken over wat anderen zouden denken), schakel je dat constante stemmetje in je hoofd uit en maak je ruimte voor je hart. Iets minder filosoferen en minder nadenken, geeft ook ruimte om je hart wat meer te laten spreken. En het spreekt zachtjes, dus geef er eens meer aandacht aan. Zo alleen kan je ontdekken wat jouw hartje doet zingen...

3. Vertrouw op dat buikgevoel

Je moet het lef hebben om te vertrouwen op je intuïtie, je gevoel. Om ervoor te gaan. En voor veel mensen (inclusief mezelf) is dat angstaanjagend, want vaak lijkt een leven met weinig voldoening makkelijker. Denk maar aan een job die je niet graag deed maar waar je wel bleef plakken omdat het "makkelijk" was... Het zijn de maatschappelijke normen die mensen willen naleven. En de constante drang naar veiligheid en comfort dat ons op dezelfde plek of in dat veilige leventje houdt.

Maar diep vanbinnen weet je onbewust, of noem het je hart/gevoel/intuïtie, al veel langer waar jij naartoe wil. Je kan er misschien nog niet je vinger op leggen, maar je weet waar je goed in bent en hoe meer je naar jezelf luistert, hoe beter je erin wordt. Hoe meer je ook dat stemmetje gaat volgen en meer dingen voor jezelf gaat doen.

Neem nu mij als voorbeeld. Ik weet al veel langer dat ik goed ben in creatieve dingen. En ik wist een heel lange tijd niet wat ik wilde doen in mijn leven. Tot voor een paar jaar geleden dacht ik dat ik gelukkiger ging worden als ik wat meer (freelance) copywriting ging doen, maar als ik heel eerlijk ben tegenover mezelf... weet ik dat dat mijn hart niet écht doet springen van geluk. Ik voel me meer in mijn element als ik effectief met mijn handen bezig ben. Kalligrafie, schilderen, tekenen... en nu waait er al een tijd het idee in mijn hoofd om eens een cursus pottenbakken te gaan doen. Je weet wel, meer met de handen bezig zijn, minder in het hoofd. En ik weet nu, met al die dingen ook effectief te doen, wat ik ook liever zou doen in mijn leven. Mijn eigen winkeltje runnen, en creatief bezig blijven. Wat anderen er ook van zeggen, want iedereen heeft er een andere mening over en sommigen proberen je gewoon bang te maken. Dus daar probeer ik nu veel minder naar te luisteren. Je buikgevoel en je hart weten het veel beter dan iemand anders. En lukt het niet, dan heb je het tenminste toch geprobeerd.

Volg jij je hart? Of ben jij soms ook nog te dikwijls bezig met wat anderen ervan denken?